During the daily research routine at the University Medical Centre (UMG), digital data occur in different amounts and formats. The event will give you a brief overview about the topic and existing data management services at UMG.

Date: Tuesday, May 7th, 2019

Time: 12:00 - 13:00 p.m.

Location: UMG Lecture hall 4 (Robert-Koch-Str. 40)

The slides are available here.

Ende November 2018 veranstaltete das durch das BMBF geförderte Projekt Göttingen Research Data Exploratory (GRAcE) in Zusammenarbeit mit Kolleginnen und Kollegen anderer Standorte einen Workshop zum Thema Forschungsdatenmanagement (FDM) und Forschungsdateninfrastruktur in DFG-Sonderforschungsbereichen (SFBs). Ein Kurzbericht sowie die Poster und Vortragsfolien finden Sie nun online.

Am 10.12.2018 organisiert die Göttingen eResearch Alliance für die DataCite-Kunden der SUB einen Workshop zum Web-Interface Fabrica (doi.datacite.org). Dieses Web-Interface ist seit Mitte diesen Jahres in Betrieb und seit Anfang November das einzige Web-Interface, mit dem die Nutzer DataCite DOIs registrieren können.

Bei dem Workshop geht es vorrangig um die eingeführten neuen Features, u.a.:

• Validierung von URL und Metadaten bei Upload
  • Eingabe/Bearbeitung von Metadaten im Browser
  • Verarbeitung anderer Dateiformate wie schema.org JSON-LD, Crossref XML und bibTeX
  • Zustände von DOIs: Draft, Registered, Findable

Der Workshop richtet sich vorrangig an DataCite-Kunden der SUB.

Das Programm zum Workshop finden Sie hier.

Make your research visible! This slogan is the title for a movie presentation with get together on October 24th, 2018. Meet experts from the Göttingen Campus and ask all your questions on publishing, data management and legal issues.

Date: October 24th, 2018

Time: 4:15 pm - Experts marketplace, 5:00 pm - Movie "Paywall: The Business of Scholarship", 6:30 pm - Get together

Location: Historical Building of the SUB, Papendiek 14, 37073 Göttingen

Date: Tuesday, November 13th, 2018

Time: 12:00 - 13:00 p.m.

Location: UMG Lecture hall 69/71 (Robert-Koch-Str. 40)

GFBio has launched some weeks ago a Data Management Plan Tool (DMPT). The DMPT was developed for individual scientists research groups, and for large research projects. Available under: https://www.gfbio.org/data/plan. More information can be found under: https://www.gfbio.org/news.

They also provide training materials to learn about data management planning.

The next info event of the Göttingen eResearch Alliance for (new) researchers at UMG on research data management will take place from 11:00 - 12:00 a.m. in lecture hall 01/02 on Monday June 25, 2018.
During your daily research routine, digital data occour in different amounts and forms. The event will give your an overview about existing data management services at UMG.

The slides are available here.

As part of the Göttingen eResearch Toolbox Series (GeTS), the eResearch Alliance organizes a workshop on Workflow Management and Documentation.

The event will take place on Monday, 14.05.2018 from 11-16 at the „Großer Seminarraum“ on the first floor in the central library building (Zentralbiblitohek), Platz der Göttinger Sieben 1 (directions). The workshop will cover short presentations and discussions about key aspects and different flavors of workflow management and documentation in academic research. We would like to bring together different pioneers and interested parties from all research areas, especially at the Göttingen Campus (but also at other locations), for an exchange of experiences on different workflow management approaches.

If you want to participate, please indicate your attendance via the following link: http://bit.ly/2qBVkDF

Preliminary speakers and topics:

• Christoffer Brünig (UMG Biobank): Process organization, standardization and documentation in a clinical biobank
  • Mustafa Dogan (SUB): Taverna - a domain independent framework for scientific workflows
  • Thomas Lingner (Genevention GmbH): Describing portable analysis workflows with the Common Workflow Language
  • Manuel Nietert (UMG): KNIME as a generic tool for workflow creation, adaptation, management and documentation
  • Andreas Leha (UMG): Galaxy as a generic tool for bioinformatics workflow management and documentation
  • Sven Bingert (GWDG): Orange 3 as a tool for workflow management in data analysis
  • Peter Kiraly (GWDG): Workflow management and documentation for the Metadata Quality Assurance Framework (link)
  • Marcel Parciak (UMG): PROV@TOS: Capturing Provenance of Talend Open Studio based Data Integrations

Das Geographische Institut der Georg-August-Universität veranstaltet einen Esri Campustag. Er bietet Studierenden und Lehrenden fachübergreifend Einblicke zum Thema Softwareeinsatz bei räumlichen Fragestellungen. Der Campustag ist für Einsteiger und Fortgeschrittene nach vorheriger Anmeldung (Restplätze) offen.

Termin: Donnerstag / Freitag, 19./20.04.2018

Ort: Fakultät für Geowissenschaften und Geographie, Goldschmidtstr. 5, 37077 Göttingen.

Nähere Informationen: Esri Campustag 2018.

The registration for the Pre-RDA Symposium "The critical role of university RDM infrastructure in transforming data to knowledge" in Göttingen is open now. You can register here.

More information about the event arer available under: http://www.eresearch.uni-goettingen.de/content/pre-rda-symposium.

We look forward to welcoming you in Göttingen!